#5 PRENÁJOM vs. KÚPA

Prenajať alebo kúpiť nehnuteľnosť ?

 

Mnoho mladých ľudí sa nechce viazať, často odkladajú kúpu svojho bytu ale čas beží. Potom si povie ešte nie, potom neviem čo bude, potom ostanem v tomto meste a tak ďalej. Dnes si povie, mohol som... Ale stratil/a si zopár rokov. Nebavím sa o skladbe ľudí „mama house“ ale aj to je cesta.

 

Po vysokej škole som sa hneď odsťahoval. Takmer dva roky som bol v prenájme a nakoniec som sa rozhodol. Kúpim si svoj prvý byt. Nebudem platiť predsa nájom, keď viem dostať hypotéku a k tomu platím sám sebe. Zhodnotenie určite lepšie, ako mať síce strechu nad hlavou ale cudziu.

 

Dnes je dobá taká, že na kúpu svojho bytu musím vynaložiť omnoho viac úsilia a prostriedkov. O desať rokov bude hrdina ten, kto bude mať aj keď na hypotéku 90% ľudí ale som vo vlastnom, zvyšok bude odkázaná na v poslednej dobe často prezentované nájomné bývanie.

 

Situácia je iná, ak potrebujem ozaj riešiť prechodné bývanie. Vtedy to zmysel dáva, ale prechodné znamená max. 24mesiacov.

 

Cena nehnuteľností pôjde postupne stále hore. Výstavba bytov je poddimenzovaná v každom meste. Preto dopyt a ponuka vs ponuka a dopyt. Pokiaľ bude prvá premenná vyššia, ceny budú stále stúpať. Samozrejme je to spôsobené aj tým, že rast cien sa vyvíja stále v stúpajúcom trende ale, ak bude ponuka vs dopyt vyššia, začne tzv. „výpredaj“. Som realista a tento stav v našom štáte nenastane.

 

V budúcnosti bude znamenať veta „Mať vlastnú nehnuteľnosť bude LUXUS“ a preto Neodkladajte kúpu svojho bývania.